Er det skadeligt at ryge ecigaretter, når du er gravid?
I 2008 kom de første ecigaretter på markedet i Danmark. En måde man prøvede at markedsføre dem på, er som erstatning for cigaretter og tobaksrygning. Det kan der sagtens være noget om. Men lægemiddelstyrelsen vil ikke acceptere ecigaretter som rygestopmiddel. Derfor er det nu også forbudt at markedsføre ecigaretter som rygestopmidler.
De anerkendte rygestopmidler er nikotinplastre og nikotintyggegummi. Man må godt nævne at ecigaretter muligvis kan hjælpe med at kvitte smøgerne. Men så heller ikke mere end det.
Det påstås også at ecigaretter er uskadelige. Det er selvfølgelig dem der sælger ecigaretter der står bag disse påstande. Sandheden er, at der hersker stor uvished om emnet.
Derfor er det vigtigt at du danner dig selv en mening, hvis du overvejer ecigaretter. Især når du er gravid. Det gælder om at skille fup fra fakta og spekulation.
Denne artikel er bragt i samarbejde med ecigaretguiden.dk
Hvad indeholder ecigaretter?
Fakta: indholdet af ecigaretter er sammensat af en ”bærende” væske og en aromatisk væske. Den bærende væske består af glycerin og glykol. Det er organiske forbindelser som umiddelbart er ugiftige. Men ugiftig er ikke ensbetydende med uskadelig. Dette gælder især når det er dit lungevæv der kommer i kontakt med dem. Og det gælder især når du er gravid.
De aromatiske væsker er hvad der giver smagen. Ecigaretter kan, men behøver ikke indeholde nikotin. Der kan tilsættes i princip uendeligt mange forskellige aromatiske væsker, olier eller alkoholiske udtræk. Det er kun fantasien og kemien (og lovgivningen) der sætter grænser for hvilke smag du kan få med en ecigaret.
Fup/spekulation: ecigaretter er uskadelige fordi glycerin og glykol er ugiftige. Det må være sådan, men ingen kan bevise det. Nyere forskning tyder faktisk på at de er skadelige. Men i hvilken omfang, hvordan og hvorfor, hyller sig stadig i en tåge.
Et af problemerne er, at vi endnu ikke har haft ecigaretter længe nok til at kunne vurdere langtidsvirkningerne. Dette kræver et minimum af 30 år og en lang række systematiske undersøgelser. Derfor er denne påstand i bedste fald spekulation, i værste fald direkte fup.
Forsigtighedsprincippet
I modsætning til USA hylder EU landene forsigtighedsprincippet som grundlag til lovgivning. I praksis betyder det: Når der hersker usikkerhed og tvivl, om hvorvidt noget er skadeligt eller farligt, så er det som udgangspunkt ikke tilladt. Uskadeligheden og ufarligheden skal først bevises hinsides al tvivl for at et produkt kan blive godkendt af EU’s myndigheder. Dette gælder stort set alle produkter, handelsvarer og ydelser.
Forsigtighedsprincippet er fx hovedårsagen til at GMO produkter ikke må handles i EU. Det er en torn i siden på USA og især de store multinationale koncerner. De ser det som en uvelkommen indblanding i handelen og en forhindring for profit. I USA gælder den holdning at produkter er tilladt, medmindre det er bevist hinsides al tvivl at de er skadelige. Altså det stik modsatte af forsigtighedsprincippet. Tit har forbrugere i USA kun producenternes ord for, at produkterne er uskadelige. Hmmm…
Tobaksindustrien har i flere årtier påstået at cigaretrygning var uskadelig. Selv om de vidste at det forårsagede lungekræft.
I 50’erne brugte Camel læger der i TV tonede frem med at Camel cigaretter ligefrem var sunde!
Når du er gravid er du ikke kun ansvarlig for dit eget helbred, men også for fosterets. Der er ingen der kan tvinge dig til at holde dig på forsigtighedens side. Det er noget du må afgøre for dig selv.
Hvordan fungerer ecigaretter?
Fakta: En ecigaret, eller elektronisk cigaret er en slags inhalator. Den bruges til at inhalere en såkaldt ærosol. Dvs. bittesmå dråber af væske der er så lette at de svæver i luften.
Der findes forskellige modeller. Nogle er til engangsbrug, dvs. du fylder cigaretten med en portion væske iblandt aroma og damper den færdig. Andre modeller er genopfyldelige. De har en tank som indeholder glycerin/glykol basen, og et ekstra kammer til aromaen.
Varmen til fordampning kommer fra et batteri og er styret elektronisk. Disse væsker kaldes også for e-væsker.
Helt sikkert bedre end en smøg
Spekulation: det er uskadeligt at ”dampe”, dvs. at inhalere e-væsker.
Fakta: da der findes et hav af forskellige kombinationer, med eller uden nikotin, er det umuligt at bevise denne påstand.
Men der hersker ingen tvivl om, at damping er langt mindre sundhedsskadelig end rygning.
I tobaksrøg findes der over 400 giftige substanser. Mange af disse er kræftfremkaldende. Selv om ingen kender langtidsvirkninger af inhalation af e-væsker, så er det sikkert at de er ugiftige. Med nikotinholdige e-væsker får du stadig nervegiften nikotin i blodet. Men du undgår de andre 400+ giftstoffer, CO, samt skadelige sod-mikropartikler der findes i røgen.
Ecigaretter som (uofficiel) rygestopmiddel
Fakta: Er du ryger og gravid, kan ecigaretter være en mulighed for at kvitte tobakken. Det er ikke helt uden usikkerhedsfaktorer. Men afhængig af din situation, hvor stærk din afhængighed er, og dine sociale vaner, kan det være et godt bud – eller ej.
Men husk, at ansvaret er dit. Du kan ikke få hjælp til rygestop med ecigaretter fra lægen, apoteker eller enden sundhedsfaglig personale. De må ikke hjælpe dig, fordi ecigaretter ikke er godkendt som rygestopmiddel.
Fakta er, at der er et vist element af spekulation i at bruge ecigaretter til rygestop, især når du er gravid. Hvor vidt du kan bruge ecigaretter til at hjælpe dig med at kvitte rygning kommer meget an på hvordan du håndterer det.