Forebyg huller i dine børns tænder
De fleste voksne mennesker i Danmark har nok prøvet at have et hul i en tand. Heldigvis har vi lært mere og mere omkring tænder og mundhygiejne, så vi kan lære vores børn at passe på deres tænder, så de kan undgå den plage selv. Men hvad skal man egentlig gøre som forælder, og hvordan får man børnene til at tage det seriøst?
Hvordan udvikles huller i tænderne?
Lad os først tage et kig på, hvordan huller overhovedet udvikles; det kan nemlig være vigtigt for nogle børn at kende til processen bag hullerne, så de har en form for forklaring på, hvad der foregår under udviklingen af et hul. Der er jo en masse bakterier i munden, som er med til at hjælpe os, og der er også bakterier på vores mad, som heller ikke skadelige generelt. Men hvis bakterierne fra madrester i tænderne sidder for længe, kan sukkeret i madresterne blive omdannet til syre, og det kan nedbryde tandens emalje og lede til et hul.
Hvorfor er huller i tænderne skidt?
Når man skal forklare dette til børnene, er det også vigtigt at fortælle, hvorfor huller er en dårlig ting. Først og fremmest kan man komme til at opleve tandpine, når man har et hul, og tanden og tandkødet kan blive betændt, da de bliver mere udsat. Det kan blive ubehageligt at tygge, og man kan blive ekstra sensitiv overfor kold, varm og sød mad. Derudover giver det jo en brun eller grå farve på tanden, som ikke ligefrem er køn, og det kan også give dårlig ånde og dårlig smag i munden.
Tips til at undgå huller:
Hvordan undgår man så huller i tænderne? Det kræver faktisk ikke så meget endda; det handler primært om gode vaner. Du skal som forælder være med til at etablere disse vaner, imens børnene er små, så de selv fortsætter vanerne, når de bliver ældre.
Husk at børste tænder
Noget af det vigtigste og bedste, man kan gøre for sine tænder, er at børste sine tænder hver dag. Det skal man mindst to gange om dagen, og gerne i to til tre minutter af gangen. Man skal børste grundigt, både på tændernes forside, bagside, top og bund; også hvor tanden møder tandkødet. Når det handler om huller, er det især vigtigt at få hjørnetænderne med, da det er her, madrester nemmest kan gemme sig. Det er ikke alle børn, der kan lide at få børstet tænder, så det gælder om at gøre den daglige børstning til en positiv og sjov oplevelse; måske kan I sætte en sang på, der varer to til tre minutter, som I kan danse til imens I børster tænder sammen?
Undgå for meget sukker
Mange børn og voksne har en sød tand, men sukker er noget af det værste, når det kommer til huller i tænderne. Sukker er nemlig det, der bliver omdannet til den syre, der skader tænderne og kan lede til huller. Derfor gælder det om at begrænse sukkerindtaget. I dag kan det være svært at undgå sukker helt, men du kan for eksempel vælge at sige, at I har slikaften om fredagen, og så må man spise slik den dag, og ikke de andre ugedage. Og så skal tænderne selvfølgelig børstes godt bagefter!
Gå regelmæssigt til tandlægen
Sidst, men ikke mindst, er det vigtigt at besøge tandlægen regelmæssigt. En tandlæge kan nemlig spotte problemet, inden skaden udvikler sig til et konkret hul, så tanden kan reddes. Det kan også være, at der allerede er et hul, men som ikke har givet symptomer endnu, men som kan resultere i smerter og betændelser senere, og det skal selvfølgelig ordnes med det samme. Hvis tandlægeskræk spiller en rolle, bør du lede efter en klinik, der har erfaring med tandlægeskræk og nervøsitet.